Gangvide Farm Hem
AKTUELLT PÅ
GANGVIDE FARM


Teater vi Gangvidefarm
Boulevardtetern kör barnteater v 29-30
sommaren 2018! med start kl 16.00, servering och kaffe, pass på att klappa kaniner, ponnyridning, paddla kanot!
Läs mer! >>>





Teaterskola 2018 för barn 7-12 år
Boulevardteatern bjuder in till teaterskola v 29-30 vid Gangvidefarm sommaren 2018!
Läs mer! >>>

Energiexpo 2018 25 Augusti kl 10.00
Efter 6 lyckade år med Energiexpo planerar vi nu för en mer permanet utställning där vi kan guida runt er och berätta det mesta runt framtida enrgi och bränslen.
Se smarta energilösningar som kan passa alla, mer info kommer.
Läs mer! >>>

Midsummer Meet Gotland 2018
Ladda för midsommar 2018 18-24 juni, vi kör med ett liknande koncept som 2017.
Mer info kommer!
Läs mer >>>

Fotbollsläger 2018 - Idrottens Ö
Vi har under flera år haft besök av Boo FF, Uppsala IF, och Hägersten IF.
Maila eller ring oss så berättar vi mer.
Läs mer PDF


SÅ HÄR TAR DU HAND OM DIN HÖNA

SKÖTSELRÅD TILL MEJ SOM HYR HÖNS OCH TUPPAR FRÅN GANGVIDEFARM
När du kommer hem, släpp in hönsen på sitt pinnarna så kanske dom förstår att dom skall sova där sen. Har du inget nät utanför huset där dom bor bör dom vara instängda i 4-5 dagar så att dom hittar hem.
Har man nät utanför så kan man släppa ut dom dagen efter man har fått hem dom och då kommer dom att gå in på kvällen själva när det börjar bli mörkt.
Vill man inte bli väckt av tuppens galande på morgonen så ser man till att dörren är stängd tills man tycker att grannarna har sovit klart på förmiddagen. Du bestämmer när dom skall gå ut. Det är också bra för dom värper inne om dom kommer ut senare på dagen.
Lämpligt strö på golvet i hönshuset är torr kutterspån och eldar man med ved så kan man med fördel lägga in lite aska i spånet (tycker hönsen om att bada i, bra mot ohyra som kliar)
Värpredet som man lätt kan tillverka av en dunk som man sågar isär kan man ha halm eller spån i.
Ett bra sätt att få in sina höns på eftermiddagen i hönsgården är att varje gång man kommer med godis (matrester) klappar man med händerna så att dom lär sej att då är det mat. Gör man det när man skall åka bort och man vet att man inte kan stänga in dom förrän sent så kanske man slipper besök av räven.

FODER

Du får med lite värpfoder (koncentrat) och hel korn (som man köper på Granngården eller någon kvarn) så att ni klarar er ett par dagar och det skall dom ha fri tillgång på . 1/3 värpfoder koncentrat och 2/3 korn. Dom äter allt du brukar lägga i komposten, äppelskrutt, snutten på gurkan, torrt bröd, matrester som grillat kött (ej kyckling det är äckligt).
Man får se till att man inte ger för mycket matrester för då brukar dom lämna och det kommer andra som man inte vill ge mat och äter (möss). Ge matrester i en skål eller på en plåt så är det lättare att städa.
Ligger komposten nära hönsen så hittar dom dit själv och äter upp det dom tycker verkar bra.
Saker som dom inte äter (Kaffe sump, tepåsar, banan skal, skal från citrusfrukter)
Friskt vatten skall dom ha var dag.

Har man hönsen en längre tid 6 v eller mer så kan man om man har tur få kycklingar. Då plockar man inte äggen ur redet utan tar en blyrts penna och märker äggen med datum var gång det har kommit ett nytt ägg och när hönan tycker att det räcker med ägg så lägger hon sej på dom och ruvar.
Anledningen till att man märker dom är för att har man flera höns så vill dom gärna värpa alla i samma rede och då skall man kunna ta bort dom senaste värpta äggen var dag för dom kommer bara störa ruvningen av dom andra äggen.
Prata med mej om ni har önskemål att ta fram kycklingar.
Det behövs lite specialfoder när väl kycklingarna kläcks.

Lycka till och hoppas ni får många frukost ägg i sommar.
Kickan

Ladda ner skötselråd